Yüzümüze yaptırdığımız dolgular? Hyaluronik asit ve benzeri dolgular mı? Yağ enjeksiyonları mı?

26.09.2017 10:00

Öncelikle herkesin anlayabilmesi için kabaca iki tür madde enjeksiyonu veya dolgusu vardır. Birincisi kendi dokularımızdan elde edilmeyen yani dışarıda değişik teknolojiler ile üretilen ve insan dokusu içinde ki bazı yapılara benzerlik gösteren ancak etkinliğinin ve kalıcılığının arttırılması amacıyla kimyasal ve fiziksel oynamalar yapılarak üretilen ticari dolgu maddeleri. En çok bilineni hepinizin bildiği hyaluronik asit içerikli dolgu maddeleridir. Birçok marka adı altında piyasada özellikle fiyatlarına göre değişen ürünleri bulmak mümkündür. Ben bile şu an kaç çeşit marka isim altında satıldığını bilmiyorum. Tabii kaliteli güvenirliği test edilmiş uzun yıllar insan üzerinde kullanımına bağlı etkinlikleri problemleri bilinen bilimsel çıktıları bağımsız doktorlar tarafından yayınlanan belli başlı markalar her zaman kullanım açısından tercih sebebi olmaktadır. Ne yazık ki daha ucuz olması sebebiyle yukarıda saydığım güvenirlilik çerçevesinde değerlendiremediğimiz bir çok ürün plastik cerrah veya dermatolog dışı doktorlar ve hatta doktor olmayan kişilerce insan sağlığı hiçe sayılarak uygulanmaktadır. 

Diş hekimleri, anestezistler, genel cerrahlar , pratisyen hekimler ve en bomba olanı hekim dahi olmayan  halkı yanıltan, kandıran kişiler piyasada bu işleri yapmaktadır. Bir işin uzmanı olmak demek; o işi veya işlemi yapabilme kabiliyetinin yanında, işlem sonrası oluşabilecek olumsuz sonuçları, komplikasyonları da yönetebilme becerisine sahip olmak demektir. Ne yazık ki biz plastik cerrahlara çok fazla sayıda enjeksiyon dolgu sonrasu olumsuz sonuçları olan mutsuz hastalar başvurmaktadır. Bu konularda bilinçli ve araştırıcı olmak zorundayız.

İkinci dolgu türevi ise hastaların kendi yağ dokularının liposakşın ile alınıp basit bir işlemden geçirildikten sonra tekrar hastanın kendisine enjeksiyonu işlemidir. Burada en önemli nokta yabancı bir cisim veya madde değil kendi öz dokularımızın kullanıldığı oldukça güvenli bir yöntemden bahsediyoruz. Kesinlikle kendi dokumuz! Dokunuzun reddedilmesi vucudunuz tarafından kabul edilmemesi atılması gibi bir durum olmadığından bahsediyoruz!!Bir sonraki yazımda bu konu yağ enjeksiyonları etraflıca yine sizlerin anlayabileceği şekilde basit olarak anlatacağım. Özellikle kök hücre veya büyüme faktörleri gibi yağ enjeksiyonları ile özdeşleşen bazen suistimal edilen hastaları kandıran terimelerin karmaşıklığını basitleştirmeye çalışacağım.

—————

Geri